spa2

` Бронювання готелів Online
Дешеві Авіаквитки Online
Автобусні квитки Online

Автобусні Квитки

автобусні квитки

Фестиваль Гуцульскої Бринзи в Рахові

7-8 вересня 2013р.

Цей фестиваль щорічно з 2002р. проводиться в м. Рахів. Він увібрав у себе кращі здобутки рахівської Гуцульщини, демонструє справжні традиції гуцулів, їх побут, ремесло, культуру, гостинність, здобутки. Жителі Рахова та Рахівського району щиро діляться всім цим з численними гостями.

Рахівщина - це край народних умільців і талантів, де гуцульське мистецтво і культура тісно переплітаються з іншими культурами і мовами, адже у районі проживають українці, росіяни, румуни, угорці, італійці, представники інших 

Гуцульський сир: бринза, вурда і будз

Основною темою фестивалю "Гуцульська бринза" в Рахові є дегустація сиру, який представляють представники різних громад Рахівського району. Метою проведення фестивалю є відродження давніх традицій проведення осінніх ярмарків, коли на продаж та на показ виставляли не тільки продукти, а й вироби з овечої вовни.

У селі Кваси Рахівського району можна продегустувати національні страви з бринзи. Саме у цей час пастухи з отарами овець спускаються з високогірних пасовиськ до своїх осель, і називається це "святом розлучення". Отакі дивні люди, гуцули, для них важче залишити гори, аніж домівку у долині. На рівнині ж на честь їхнього повернення влаштовується цей фестиваль.

Свято починається з розвеселих мелодій трембіт, мандолін і дримб. На свято приїжджають гуцули з усього світу, і на ці два дні Рахів перетворюється на справжній вулик: люди, вдягнуті у національний одяг, дегустують різні сорти і види козиної і овечої бринзи, купують покривала, зроблені з шерсті баранців, а також смакують свіжоприготований банош (страва зі сметани й кукурудзяної муки), палачинти (млинці з бринзою або вурдою), бограч (дуже гостра страва з картоплі і м`яса), куліш (пшоняна каша зі шкварками і цибулею), які готуються просто неба.

У наметах з виробами народних майстрів можна купити ліжники (теплі покривала), вишивку, прикраси, дерев'яний і глиняний посуд.

Гуцульський сир: бринза, вурда і будз

Бринза - це овечий сир, але виготовлений за особливим рецептом. Для виготовлення 10 кг бринзи необхідно зібрати молоко від двохсот овець, причому займаються цією справою виключно чоловіки. Бринза дає, за переказами закарпатців, чоловічу силу, місцеві іменують не інакше як "гуцульська віагра".

Потім молоко обов’язково процежується через хвойне гілля у дерев’яний чан. А далі починається загадковий процес приготування справжньої бринзи, який залишається таємницею. До того ж, рецепт у кожного вівчаря свій, особливий.

Сир, бринза, вурда і будз - це головні види гуцулського сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, структурою і технологією приготування. Спочатку молоко скисає, його проварюють, утворюються згустки сира, їх виймають руками і роблять великі шматки, потім вивішують, щоб процідився і спресувався. Сир дрібно перетирають з сіллю і зберігають в дерев'яних слоїках вже бринзу, тому справжня гуцулська бринза розсипчаста і солона, а не пружна і волога, як у крамницях.

Якщо сир прокоптять - це будз. Будз зберігають в колибах на полицях, прикривши мішковиною, а скориночка в нього, як у хліба, товста і коричнева. Після того, як з кислого молока вибрали сир, все, що залишилося - м'яка сирна маса - це вурда. Її теж формують у шматки, але вони вже не такі пружні і легко розсипаються. На смак вурда ніжна і просто тане в роті.

Запрошуємо відвідати цей надзвичайно колоритний фестиваль разом з нами

 



Rambler's Top100
Metrika counter