lv1

` Бронювання готелів Online
Дешеві Авіаквитки Online
Автобусні квитки Online

Історія кави

Існує багато легенд і версій відкриття людьми кави як напою, але майже всі вони називають батьківщиною кави Ефіопію. Ще до 1 ст. РХ мешканці провінції Каффа знали про властивості ягід кавового дерева надавати сил і бадьорості. Щоправда, у той час кавові боби не заварювали, а споживали загорнутими у тваринний жир. Такі енергетичні «палички» були чи не єдиним джерелом харчування під час довгих та виснажливих походів у пустелі.


Близько 1 ст. РХ араби через Ємен привезли кавове дерево і почали його вирощувати на своїх землях. Саме араби почали заварювати кавові зерна у окропі і пити цей напій (за іншими версіями це почали робити турки). З арабських країн і прийшло до нас слово кава, арабською qahwa, буквально «те, що позбавляє сну».

Споживання кави швидко поширилось у арабів. Проте певний час воно було забороне: у Мецці в 1511, Каїрі в 1532, але через величезну популярність напою, заборона була анульована. Близько 1450 р. кава з'явилася у Туреччині, де у Стамбулі відкрилися перші кав'ярні (різні джерела надають різні дати між 1450 та 1560 роками).

В Європу кава потрапила у XV ст., але вживалася лише як лікувальний засіб і коштувала дуже дорого. Перша в Європі кав"ярня відкрилась в Італії у 1645 році, у Франції в 1657. Широке поширення кави як популярного в Європі напою почалось у Відні з 1683 і пов'язане з ім'ям українського шляхтича та козака Юрія-Франца Кульчицького. Під час облоги турками Відня у 1683 він, перевдягнувшись у турецький одяг, проніс листа про допомогу місту, за що був щиро нагороджений віденцями, у тому числі 300 мішками кави з турецького обозу. Перебуваючи в Туреччині, Юрій ознайомився із технологією приготування напою, яку вміло пристосував до смаків європейців — почав додавати до кави цукор. Так з’явилася знаменита кава по-віденськи. Згодом Юрій Кульчицький відкрив у подарованому йому будинку кав’ярню, де продавав порцію кави по крейцеру за філіжанку. За деякий час напій набув великої популярності серед віденців. Згодом, за сприяння підприємливого українця, в багатьох куточках міста почали діяти схожі заклади, а Ю. Кульчицький очолив цех продавців кави.

У XVIII ст. прусський король Фрідріх II, прагнучи збільшити казну на нові війни, обклав споживання модного кавового напою високим митом. Але кава надходила з-за кордону в невеликих кількостях і давала надто малий дохід. Втоді Фрідріх найсуворіше наказав вченим віднайти натуральній каві замінник (ерзац). 1790 року з’явилась кава з цикорію, а перечасом — напої з жолудів, ячменю, жита та інших рослин (з смажених коренів кульбаби). Спершу ці рослини застосовували для фальсифікації напою з натуральної кави, потім їх почали рекомендувати особам, котрим «натуральна кава протипоказана за станом здоров’я».

Джерело: cikavo.com.ua


Статі про Туризм

Як підготуватись до цікавої і зручної подорожі

Останнім часом все більше людей відмовляється від традиційних екскурсійних програм і подорожує самостійно. Це чудовий варіант для тих, в кого є автомобіль – ви можете самі організувати для себе маршрут поїздки, не залежати від екскурсій та вільно відхилятися від плану.


У Львові відбудеться «Lviv Yoga Day»

17 та 18 червня у Львові відбудеться «Lviv Yoga Day» наймасовіше дійство гармонії, спокою та творчості, на честьсвяткування Міжнародного Дня Йоги


Міжнародний день музеїв у Львові!

2017-05-18 - 2017-05-31

З 18 травня разом з усім світом Львів відзначає Міжнародний день музеїв!  Цього року Міжнародна рада музеїв (ІСОМ) запропонувала до відзначення Дня музеїв тему «Музеї і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване».


Віртуальний тур по дерев'яним церквам Карпатського регіону

Компанія Google у партнерстві з Міністерством культури України випустила віртуальний тур по дерев'яним церквам Карпатського регіону, які внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.



Rambler's Top100
Metrika counter