25

Dec
2013

Як вибрати свої лижі?

Розміщене від: підтримка/ 1283 0

Кожен з нас  хоч раз у житті задумується про те, що таке лижі і чи не спробувати б на них покататися. З часом до нас приходить і думка про те, де взяти  лижі і як правильно підібрати їх  для себе. Звичайно, вихід номер 1- це взяти лижі на прокат.  Проте, коли після першого катання до Вас приходить усвідомлення, що гірські лижі стануть улюбленим проведенням часу кожної зими, тоді варто подумати про власні лижі, які завжди будуть  вірно Вам служити.

Правильний підбір гірських лиж – це дуже тонка штука і  багатьом, навіть досвідченим лижникам, з цим самостійно не впоратися. Ви не повинні пропустити безліч факторів: рівень технічної підготовки, свої фізичні дані,  техніку катання, регіон використання та якість схилу, жорсткість і геометрію лиж.

Сьгодні виробники пропонують великий вибір моделей лиж різних конструктивних і технологічних особливостей, проте ми вам дамо декілька простих порад які допоможуть Вам знайти саме Ваші лижі.

1.  Якого типу повинні бути лижі?  Це залежить від рівня Вашої підготовки. Тут варто запевнити себе в тому, чи ви професіонал, просто довідчена людина, чи вперше бачите гірські лижі. На цьому етапі вибір лиж обов’язково повинен враховувати ваш  рівень технічної підготовки.

2. Звертаємо увагу на довжину та жорсткість лиж. Якщо лижі довгі, то ви будете поводитись значно впевненіше при великій швидкості. Вони дозволять вам легше загальмувати завдяки дошому канту, додають стійкості лижнику, але в цілому маневрувати на таких лижах дещо складніше. Короткі лижі більш маневрині, стійкі на льоді та горбистій місцевості. Але тут ми програємо у швикості.

Щодо жорсткості, то м’які лижі  краще амортизують нерівності схилу і добре поводяться на невеликих швидкостях. Тому це буде найкращий вибір, якщо Ви вперше почали вчитись катанню. Жорсткі лижі потребують більших зусиль від Вас, але це компенсується ефективністю виходів з поворотів та зручністю на крижаних поверхнях.

Найпростішими  рекомендаціями для вибору довжини лиж є такі:

–  Неспортивна людина повинна брати лижі довжиною на 20 см нижче його зросту.

–  Новачок, який бажає освоїти техніку катання, вибирає лижі менше його росту на 10 см, а впевнений гірськолижник катається на лижах рівних його зросту.

– Більш, ніж на 5-10 см подовжують довжину лиж в разі катання по цілині на свіжому снігу.

Чим коротші лижі, тим вони зручніші в поворотах. Однак не слід брати дуже короткі лижі, оскільки досить скоро Вам коротких лиж не буде вистачати. Деякі спортивні магазини надають можливість покататися на лижах до їх придбання та перевірити правильність підбору росту у ділі. Якщо є можливість протестувати лижі, то це ідеальний варіант покупки лиж.

4. Як вибрати черевики? Черевики також мають свій рівень жорсткості. Найжорсткіші призначені для професіоналів. Лижнику, який починає кататись підійдуть черевики з жорсткістю 60-70. Дуже важливо вибрати черевики ідеального розміру. Взуття має щільно облягати ногу, а не бовтатися. Надіньте черевик і, навіть якщо відчуваєте, що він Вас тисне, застебніть його на всі кліпси. Після цього кілька разів нахиліть гомілку вперед (як при присіданні). П’ята повинна піти назад, а місце для пальців збільшитися.

Можна ще багато говорити, та далі варто просто брати лижі та пробувати.  Від катання на лижах  Ви отримаєте шалені емоції, які зазвичай викликають справжню гірськолижну залежність. Карпати дають можливість відчувати всю насолоду гірськолижного відпочинку з грудня по квітень.